Миналият ноември бе най-кошмарният месец за родната социология, откакто живеем демократично. На

...
Миналият ноември бе най-кошмарният месец за родната социология, откакто живеем демократично. На
Коментари Харесай

Съдбата на властта все още зависи от партиите от миманса

Миналият ноември бе най-кошмарният месец за родната социология, откогато живеем демократично. На последните за предходната година парламентарни избори социолозите не съумяха да познаят безусловно нищо. Zero! Не познаха освен кой ще победи, не познаха освен подреждането на челната тройка, само че даже и подреждането на нито една партия или коалиция. Такъв исторически куцуз до момента не е имало и надали ще има скоро. 

Социолозите предвидиха победа на ГЕРБ, а завоюва Политическа партия. Втори трябваше да е Българска социалистическа партия, излезе ГЕРБ. Бронзовите медали трябваше да са за Политическа партия, завоюва ги Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия изпадна на четвърто място. Петото и шестото място също не уцелиха - размениха си ги Демократична България и Има Такъв Народ. Дори и при резултатите на " Възраждане " се издъниха - прогнозите бяха, че партията на Костадинов няма да се класира, пък то какво стана... След вота през ноември социолозите не седнаха да обясняват за какво толкоз мощно са подценили " Промяната ", чиито предстоящи резултати бяха с десетина % по-ниски от действителните, и за какво не са установили овреме възхода на  " Възраждане ". Не обясняваха за какво са надценили резултатите на Българска социалистическа партия и ГЕРБ. Единственото пояснение бе, че прогнозите са моментна фотография, която може да се отличава от вота в изборния ден. Че е станало някакво знамение, при което гласовете на недоволните автоматизирано са се оттекли в посока на " Промяната ". 

Интересно е, че моментната фотография, която водещите социологически организации ни дават преди Избори 2022, е сходна на тази от ноември м.г., само че с

 

много изразителен осигурителен елемент 

 

Отново ГЕРБ е апетитен за победител, " Промяната " е твърдо втора, очевидно изоставаща след екипа на Борисов, само че все пак разликата не е по този начин безапелационна, както беше прогнозирана миналата година. 

Нататък социолозите нареждат три партии - Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и " Възраждане ", на които дават сходни планирани резултати. Нещо повече - прогнозите са такива, че трите са в границите на статистическата неточност, т.е. всяка може да бъде хем трета, хем пета парламентарна мощ. След малко неглижиране на " Български напредък " партията на Стефан Янев към този момент е представяна като участник в Народното събрание, само че с малко над 4-процентовата преграда. Т.е. - по-скоро ще влезе, но кой знае... " ИТН " към този момент е позициониран непосредствено върху ръба на 4-те процинта - т.е. всеки лъх може да реши ориста й и по тази причина социолозите не дават твърда прогноза. Най-сигурното е, че Демократична България ще влезе, само че няма да свети - нещо, общо взето, изцяло предстоящо и без да гледаме социологията. 

И по този начин - този път прогнозите на социолозите са построени по този начин, че съвсем нищо изрично няма. В данните се крият благоприятни условия за всевъзможни изненади, а оттова - никаква неточност не може да бъде позволена. 

И въпреки всичко прогнозите на уважавани организации като " Алфа Рисърч " и " Тренд " са факт и са единственото действително нещо, върху което може да стъпим на този стадий.

 

Всичко останало е партийна агитация и пропаганда

 

От известните прогнози може да се каже изрично едно - социолозите са се съобразили с публичните упования, че изборите през ноември мъчно ще родят изрично болшинство.

Последната година ясно сподели, че сега съществуват три забележими лагера. В единия са партиите, които до последно седяха в държавното управление на Кирил Петков - Политическа партия, Демократична България и Българска социалистическа партия. В другия лагер са ГЕРБ и Движение за права и свободи. Съществува обаче и трети лагер, който може да откри наличие в идващия парламент - на нежеланите, отхвърлените партии. Там са " Възраждане ", с които никой не желае да си приказва. Там е " Български напредък " - хората на президента се пробват да бъдат независима бойна единица. Там е и Слави Трифонов, който разлюби " Промяната ", само че още не е кацнал в Банкя при ГЕРБ. Трите партии нямат нищо общо между тях с изключение на самоизолирането им в миманса.  

Според прогнозите и на " Тренд ", и на " Алфа Рисърч "

 

първите два лагера са в паритет,

 

като леко преимущество има лагерът на " Промяната ". Ако през първите 15 години след измененията електоратът бе махало, което отиваше изрично вляво или изрично вдясно, през днешния ден това махало е застинало в долна мъртва точка. България е разграничена. Данните демонстрират забавно равнене на силите - в случай че преизчислим гласовете за партиите под 4% и превърнем гласовете в мандати, това значи, че нито един от двата огромни лагера няма да има над 100 депутати. Без някакво трагично изменение на силите необятната коалиция към " Промяната " би имала 98 депутати, а ГЕРБ-СДС и ДПС могат да разчитат на 93-ма депутати. Това пък значи, че в случай че трите партии от миманса влязат в Народно събрание, те ще имат малко под 50 депутати, което ще ги направи незаобиколим фактор. Категорично - подкрепата на една партия от миманса за водеща коалиция няма да е задоволителна за образуване на болшинство. 

Данните на социолозите обаче демонстрират, че нещата ще се трансформират трагично, в случай че една от дребните партии - Има Такъв Народ или " Български напредък ", не влезе в Народното събрание. Тогава необятната коалиция също ще е надалеч от болшинството, само че ще достигне 105 мандата и за ръководство ще й трябват единствено гласовете на една от дребните партии. Т.е. " Промяната " ще се нуждае от Слави Трифонов или Стефан Янев.

 

Балансьорът ще бъде явен, цената му - голяма

 

Най-близко до 120-те депутати " Промяната " ще бъде, в случай че партиите и на Трифонов, и на Янев не влязат в Народното събрание. Това обаче е най-лошият вид, защото с изключение на от " Възраждане " няма от кое място другаде да дойдат гласове за ново постоянно държавно управление. Няма балансьор - пък и да има, той е нежелателен.

Тези сметки обаче отиват на кино при очертаващата се ниска изборна интензивност - по този начин възможностите на дребните да попаднат в Народно събрание са по-големи, тъй като по-лесно ще преминат изборната преграда от 4%. 

Единственото избавление е социолозите още веднъж да бъркат трагично. Да бъркат доста, а не малко. На този стадий " дребна " неточност - примерно " Промяната " да победи в последния миг ГЕРБ, а Демократична България да вземе още процент-два над прогнозите, няма да е достатъчна за построяването на радикално друга картина. Големите отново ще разчитат на партиите от миманса. Единствено мощно придвижване на махалото би трансформирало статуквото. Голяма неточност значи: Политическа партия да не изостава, а да води на ГЕРБ с 5%, Българска социалистическа партия да активизира всички запаси и да стартира да догонва водачите, Демократична България да се стабилизира най-малко на към 10% от парламентарния състав. 

Но социолозите надали са позволили още веднъж чак огромна неточност.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР